Vanliga padelskador och hur du förebygger dom

Är vi i en pandemi, eller padelmi? Det har knappast gått under radarn att intresset för padel har exploderat storartat. Fullbokade hallar med nya som byggs hela tiden för att möta den stora efterfrågan. Men med det stora intresset för padel så har även vanliga padelskador ökat. Så jag tänkte gå igenom de vanligaste skadorna och besvären jag får stöta på som naprapat

Överbelastning

Jag förstår att det är enkelt att få denna typ av skada på grund av att det enda man vill göra är att spela den sport man älskar. Men det blir många gånger lite för mycket för snabbt för många.

Främst är det äldre som kommer in med den typen av skada. De som har haft en inaktiv livsstil i många år och som nu har hittat till padeln. De börjar med att spela 3-5 gånger i veckan utan att sakta men säkert bygga upp kroppen. Kroppen är stark men den behöver tid på sig att anpassa sig efter ny aktivitet som den är ovan vid.

Överbelastningsskador är när man gör någonting för mycket, för snabbt. Att vävnaderna inte hinner anpassa och återhämta sig efter den nya belastningen och kravet som ställs på kroppen. Så nu när allt och alla spelar padel så är det inte helt ovanligt att vanliga padelskador förekommer därefter.

 

Vanliga överbelastningsskador

  • Tennisarmbåge. Smärta i utsida underarm.
  • Axelledens/Skuldrans muskulatur. Vanligast med smärtan lokaliserad på framsida axel.
  • Sätesmusklerna. Varierar med smärta längst hela ländryggen som ett band runt, eller enbart på ena sidan.
  • Vaderna. Främst insidan av vaden.

 

Vanliga akuta skador

Förvånansvärt så träffar jag inte så många som kommer in med just akuta skador, hälsenor eller knän som fått sig en smäll. Kanske åker de alla hem och vilar istället? Så på den här punkten så får jag nog nöja mig med att enbart nämna en akut skada som vanligast.

  • Stukningar. Ibland hänger fötterna inte alltid med som man vill.

 

Vanligaste av de vanligaste

Jag hade förväntat mig att tennisarmbåge skulle bli stor majoritet av fallen. Just för att det är många otränade som har börjat spela, och för att padel har en annan slag-teknik jämfört med andra racketsporter. Men padelspelare får verkligen ont överallt. Det är blandade fall och jämnlikt mellan tennisarmbåge, axlar, ländrygg och vader bland alla padelskador.

 

Hur kan du förebygga vanliga padelskador?

Många tror att man behöver träna styrketräning för att kroppen ska orka med din sport. Eller pre-habba. Självklart är det bra, det finns inga nackdelar med att vara stark i kroppen. Men på amatörnivå är det långt ifrån ett måste.

Så det du borde göra är att fortsätta spela padel, och sedan sakta men säkert öka mängden gånger du spelar. Lätt exempel: Är du helt ny börjar du med att spela en gång i veckan. Efter en månad ökar du till två gånger i veckan. Sedan tre till fyra och så vidare. För att kroppen ska få tid på sig att vänja sig till aktiviteten.

Överbelastningsmärta kommer inte efter enbart ett pass, det kan komma efter flera månader när den sista droppen över bägaren kommer. Så det är lika bra att göra rätt från början.

Andra faktorer som är viktig att ha i tanken är ditt val av utrustning.

  • Racket. Det finns olika vikter på rackets som kan göra skillnad. Anpassa efter vem du är, kropp och fysik.
  • Rätt teknik. Skiljer sig från andra racketsporter.
  • Bekväma skor. Individanpassat men generellt med mjuk stötdämpning.

Personalen i träningsbutiker är duktiga på att hjälpa till med att hitta rätt.