Ska du stretcha som uppvärmning?

Det är vanligt att man stretchar som uppvärmning innan sitt träningpass, men är det så bra som man tror eller finns det en nackdel till och med?

Vad är statisk stretching?

När en rörelse tas ut och förlänger muskeln, och behåller sedan rörelsen i den positionen, allt mellan 10-30 sekunder. Sedan upprepar det ett par gånger.

 

När är det bra att stretcha?

Alla kroppar är olika. En del har problem med att de är stela och har begränsad rörlighet, andra har problem med att de är överrörliga. Jag skulle säga att det är till din fördel att stretcha om du har problem med att utföra övningen korrekt eller med bra form. Alternativt om du utövar en sport som kräver just mycket rörlighet, e.x gymnast.

 

Nackdel med stretching

Vid stretching så tappar muskeln sin explosivitet, så det borde undvikas om det är till din fördel till din sport, e.x hockeyspelare eller innan ett bänkpress-pass på gymmet. Varför det är så är inte helt klarlagt vad jag vet, men troligtvis på grund av att det sker en neurologisk förändring i kroppen.

Hur ska man värma upp istället?

Ett väldigt bra sätt att värma upp på är just att göra det du ska träna, fast mycket lättare.

Ska du träna bänkpress så börja med att bara lyfta stången ett set, sedan kan du sätta på lite tyngre, och sedan kan du köra den vikten du hade tänkt. I det scenariot så värmer du upp exakt de muskler och leder du ska lyfta tungt med. Ska du ut och löpa så börja några minutes promenad, sedan lätt jogging och sen den hastighet du hade tänkt att träna.

 

Min åsikt

Stretching är lite överskattat så jag tycker att du kan skippa det med gott samvete, men det beror som jag tidigare sa om vilket krav du har från din sport. Om rörlighet är till din fördel, så gör det.

Jag tycker även inte att man alltid ska tänka svart-vitt gällande vad forskning och studier säger. Om du tycker det är skönt att stretcha och det hjälper dig med din träning, så ska du självklart fortsätta med det. När det kommer till stretching tycker jag det är mycket individuellt hur det påverkar en.