Så ska du sitta på kontorsjobbet för att slippa smärta

Många funderar på vilken arbetsställning som är bäst för att undvika smärta och besvär. Jättevanligt att man får ont i ryggen av mycket stillasittandes på sitt kontorsjobb, särskilt nu under Covid-19 när många jobbar hemifrån med dåliga stolar och skrivbord. Det kan lösas på ett väldigt enkelt sätt som få är medvetna om. Efter du har läst det här inlägget så har du lärt dig mycket om hur du hindrar och förebygger ryggont.

Vilken arbetsställning är bäst?

Sanningen är att det finns ingen. Man kan säga den bästa arbetsställningen att arbeta i, är den nästa arbetsställningen att arbeta i! Du har säkert hört många gånger i ditt liv att man ska sitta med rak rygg och bra hållning. Men sitter du med rak rygg en hel dag, varje dag, så finns risken att få ont på grund av det också eftersom du sitter och spänner samma hållnings-muskler hela tiden.

Kroppen älskar rörelse och variation

Så sitt hur du vill så länge du själv tycker det är bekvämt, men glöm inte att variera annars blir det inte bra i längden. Det behöver inte vara stora skillnader heller, utan det räcker med att du småjusterar lite. Lutar lite åt vänster, lite åt höger, stå upp lite och så vidare.

Var 20:de minut så bör man byta arbetsställning, när gjorde du det senast? Så även om du har den bästa kontorsstolen på marknaden eller höj/sänkbart bord så är det viktigt att inte slarva ändå. Kontorsmänniskor med ryggont kan vara den vanligaste typen av patienter jag träffar.